ΚΟΚ: Νέα όρια ταχύτητας και υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες

Του Παντελή Κυδώνη

Με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εισάγει νέα όρια ταχύτητας και αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στην ανάγκη για περιορισμό της υπερβολικής ταχύτητας που παρατηρείται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, με έμφαση κυρίως σε κατοικημένες περιοχές, όπου οι παραβάσεις συχνά απειλούν την ασφάλεια των πολιτών.

Οι αλλαγές στον ΚΟΚ περιλαμβάνουν αναθεωρημένα όρια ταχύτητας για διάφορους τύπους οδών:

Αστικές Περιοχές: Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα στις αστικές περιοχές μειώνεται από τα 50 στα 30 χλμ/ώρα σε ορισμένες ζώνες όπου παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία πεζών και ποδηλάτων. Οι νέες ταχύτητες θα ισχύουν κυρίως κοντά σε σχολεία, παιδικές χαρές και πολυσύχναστους δρόμους.

Υπεραστικές Οδοί: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 130 χλμ/ώρα, ενώ για άλλα τμήματα οδών διατηρείται στα 110 χλμ/ώρα. Η διαφοροποίηση αυτή επιτρέπει στους οδηγούς μεγαλύτερη ταχύτητα σε συγκεκριμένους αυτοκινητοδρόμους όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Αγροτικοί Δρόμοι: Οι δρόμοι αυτοί θα έχουν όρια που κυμαίνονται μεταξύ 60-80 χλμ/ώρα, ανάλογα με την ποιότητα και την κατάσταση του οδοστρώματος, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι λόγω στενότητας των οδών και της μειωμένης ορατότητας.

Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις ταχύτητας αυξάνονται σημαντικά, με στόχο να αποθαρρύνουν τους οδηγούς από επικίνδυνες συμπεριφορές. Οι νέες κλίμακες είναι οι εξής:

  • Υπέρβαση ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα πάνω από το όριο: Πρόστιμο από 100 έως 300 ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία.
  • Υπέρβαση ταχύτητας κατά 20-40 χλμ/ώρα πάνω από το όριο: Πρόστιμο 400 ευρώ και προσωρινή αφαίρεση άδειας οδήγησης.
  • Υπέρβαση ταχύτητας άνω των 40 χλμ/ώρα από το όριο: Πρόστιμο 700 ευρώ, καθώς και αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για δύο μήνες.

Επιπλέον, οι παραβάτες που υποπέφτουν επανειλημμένα σε παραβάσεις ταχύτητας θα αντιμετωπίζουν κλιμακωτά αυξανόμενα πρόστιμα και κυρώσεις, με πιθανή τη δια βίου αφαίρεση άδειας οδήγησης σε περιπτώσεις υπερβολικής παραβατικότητας.

Έμφαση δίνεται και στα δίκυκλα,με τους νέους κανόνες να μην αφορούν μόνο τα μηχανάκια αλλά και τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια.

 

Πλέον, τα δίκυκλα έχουν προτεραιότητα στα φανάρια και μπορούν να κάνουν προσπεράσεις με ελιγμούς σε σταματημένα αυτοκίνητα, αλλά με όριο ταχύτητας τα 25 χλμ/ώρα. Όσον αφορά τη στάθμευση των δικύκλων, θα μπορούν για εξοικονόμηση χώρου για τα αυτοκίνητα να παρκάρουν κάθετα στον δρόμο και όχι παράλληλα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

 

Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές και για τη μη χρήση κράνους, καθώς οι παραβάτες κινδυνεύουν με αφαίρεση διπλώματος έως 5 έτη αλλά και υψηλά πρόστιμα.

Τι ισχύει για τους πεζούς;

Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει ποινές και για τους πεζούς που δεν ακολουθούν τους κανόνες. Για παράδειγμα, θα λαμβάνουν πρόστιμο πεζοί όταν περνούν τον δρόμο με κόκκινο ή όσοι παραμένουν στο οδόστρωμα και εμποδίζουν την κυκλοφορία.

 

Οι κλήσεις θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και δεν θα υπάρχει τρόπος διαγραφής τους. Αν έχεις κάνει οποιαδήποτε παράβαση θα λαμβάνεις με SMS την κλήση και θα έχεις το δικαίωμα να κάνεις ένσταση εντός 7-10 ημερών. Αν η ένσταση σου είναι βάσιμη, μόνο τότε μπορεί να διαγραφεί το πρόστιμο.

 

Αν ο οδηγός ξανακάνει την ίδια παράβαση, οι ποινές θα γίνονται πιο αυστηρές. Αν την επαναλάβει για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, η άδεια οδήγησης θα αφαιρείται για πέντε χρόνια, και ο παραβάτης θα πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα και να δώσει εξετάσεις για να την πάρει ξανά.

Στόχος και Προοπτικές

Με τις νέες αλλαγές, το Υπουργείο στοχεύει στη μείωση των ατυχημάτων που προκαλούνται από την υπερβολική ταχύτητα. Στην Ελλάδα, όπως δείχνουν στατιστικά δεδομένα, το 35% των σοβαρών ατυχημάτων συνδέεται με την ταχύτητα.

Οι αλλαγές αυτές στον ΚΟΚ αποσκοπούν όχι μόνο στην άμεση μείωση των ατυχημάτων, αλλά και στη μακροπρόθεσμη καλλιέργεια μιας νοοτροπίας υπευθυνότητας και σεβασμού στους δρόμους, εξασφαλίζοντας έτσι πιο ασφαλείς μετακινήσεις για όλους.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις